Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Sebészeti kitekintés: pénisz – és méhtranszplantáció:

A pénisz transzplantáció során az emberi hímvesszőt mikrosebészeti módszerekkel ültetik át a betegre, megteremtve a szerv keringését, a húgycső folytonosságát és lehetőleg a beidegzését. A beavatkozást elsőlegesen veleszületett vagy szerzett pénisz hiányos állapotok(traumás sérülés, péniszrák miatti pénisz amputáció) sebészeti kezelésének alternatívájaként említik. Kozmetikai eredmények a phalloplasztikánál várhatóan jobbak, funkcionális eredmények biztatóak, habár a kevés esetszám és a relatíve rövid követési idő nem alkalmas mély következtetések levonására.  Ez a beavatkozás rendkívül hosszú és komplikált. Az utóbbi években több sikeres pénisz transzplantációról számoltak be Dél-Afrikában(2014 és 2017) és az Egyesült Államokban (2016 és 2018) cisz férfiak esetében. A módszer kísérletinek minősül és nagy áttörést jelenthetne transz férfiak péniszképzése esetében is, de jelenleg nemi megerősítő műtétként nem engedélyezett.

A méh transzplantáció célja, hogy sikeres reprodukció valósulhasson meg olyan személyek esetén is, akiknek méhük nincs. A méh transzplantáció egy új és részben kísérletinek minősülő műtét típus, bár világszerte már számos sikeres méh transzplantáció történt, sőt mi több már 2014-től több élő gyermek születését is dokumentálták, olyan cisz nemű anyák esetében, akik méh transzplantáción estek át.  Az eredmények elég bíztatóak, de egyenlőre transzneműeknél nem gyakrolat e műtét elvégzése, nemi megerősítő műtétként nem engedélyezett. Néhány országban transzneműek körében végzett tanulmányok és vizsgálatok előkészítése folyik csak, ám remélhetőleg az aktív transzegészségügyi munkacsoportok későbbiekben áttörő eredményekről fognak beszámolni, ami a transznemű személyek reprodukciós lehetőségeit nagymértékben szélesíteni tudná. Jelenleg e beavatkozás számos etikai problémát is felvet, hiszen relatíve nagy a szövődmény kockázata mind a donor (szerv adó) mind a recipiens(szerv kapó) esetén, valamint e transzplantáció féleség nem életmentő jellegű. A biztosítók a költségeket természetesen nem fedezik. E ritka műtét típust részletesebben nem ismertetjük, de kiemelnénk, hogy a méh átültetés nem egy életre szól. 1-2 sikeres terhesség után a méhet eltávolítják, elkerülve az élethosszig tartó immunszuppresszív kezelést, és az ezzel járó emelkedett fertőzés rizikót,  a kilökődés és egyéb szövődmények kockázatát. A méh transzplantáció tehát egy műtét sorozat, hiszen a transzplantáció, az asszisztált reprodukciós eljárások és a Császár metszés, majd a méh eltávolítása mind jelentős megterhelést jelent a betegek számára, így az efféle beavatkozásokat gondos előkészületek után speciális centrumokban valósítják meg. A műtét költségei természetesen nagyon magasak.