Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Metoidioplasztika

(az alábbi fejezet a szerző azonos témájú urológiai folyóiratban megjelent cikke alapján íródott: Bordás N, Kojovic V, Bizic M, Stojanovic B, Djordjevic M, Nőből-férfi nemi megerősítő műtét: metoidioplasztika – 6 beteg eredményeinek ismertetése, Magyar Urológia, XXXI évfolyam 1. szám, 2019, 9-12.)

A metoidioplasztika egy egylépcsős nemi megerősítő műtéti lehetőség FtM transzszexualizmus esetében. A beavatkozás lehetővé teszi a többlépcsős komplex phalloplasztikák elkerülését. A betegek pontos igényeinek felmérése, a gondos beválogatás és tájékoztatás elengedhetetlen nemi megerősítő sebészeti beavatkozások tervezése előtt. Metoidioplasztika során az alkalmazott technikát egyaránt befolyásolják a páciensek anatómiai adottságai, a rendelkezésre álló szövetek minősége és a betegek preferenciája. Alapvető cél a jó kozmetikai eredmény, az állva vizelés biztosítása, valamint a szexuális funkciók megőrzése és/vagy fokozása. Természetesen a metoidioplasztika során képzett micropénisz a közösülésre nem vagy igen ritkán alkalmas. Azonban jól válogatott beteganyagot vizsgálva, a műtöttek többsége a nemiszervük férfias küllemével, a vizelési és szexuális funkcióikkal elégedett lehet, vagy elégedettségük nagyban fokozható, mely nemi dysphoria érzésük és szociális beilleszkedésük, életminőségük és párkapcsolatuk szignifikáns javulásához vezethet.

A nemi megerősítő műtétek eredményességének egyik kulcsa a precíz beteg szelekció, valamint az egységes kritériumrendszerek alkalmazása. A műtét előtt általában elvárt, hogy a transznemű férfi a WPATH (World Professional Association of Transgender Health) transzegészségügyi standardok 7 verziójának kritérium rendszerének megfeleljen. Mind a pszichológiai mind a pszichiátriai vizsgálatok célja, hogy kóros pszichopatológiai történéseket azonosítsanak és a nemi identitás stabilitását, valamint a transzneműség dominanciáját vizsgálják. A pszichológus általában részletes személyiség elemzést végez tesztek alapján (pl: Roschach, MMPI). Mindkét véleménynek meg kell erősítenie a transzneműség diagnózisát (F6400- transzszexualizmus) és nyilatkoznia kell arról, hogy egyéb mentális zavar vagy pszichiátriai betegség tünetei észlelhetőek e, amelyek a döntések meghozatalában korlátoznák a pácienst vagy kezelést igényelnek. Mindemellett a vélemény tartalmazza, hogy a nemi megerősítő beavatkozások, hormonterápia és a névváltás a beteg életminőségét nagyban javítanák, így a tervezett procedúráknak pszichológiai és pszichiátriai ellenjavallata nincs.

A részletes betegtájékoztatást követően tapasztalatunk alapján a metoidiopkasztika műtét relatíve népszerű FtM transzneműség esetén, bár a magas kötségek miatt a magyar betegek számára sokszor nehezen hozzáférhető. E műtét mellett dönthet olyan személy, aki például tartós kapcsolatban él és a nemi örömszerzés egyéb formáival teljesen elégedett (más erogén zónák izgatása, orális szex, etc)- hiszen az orgazmuskészség megmarad a metoidioplasztika után is mivel a clitorisból képzett makk és a felhasznált lokális lebenyek érzékenysége megtartott. Választhatja az is, akinek nincs partnere és nem is tervez párkapcsolatot; választhatja az is, aki homoszexuális kapcsolatban kíván élni és analis szexet részesíti előnyben (hiszen a transzneműség nem azt jelenti, hogy minden transznemű személy heteroszexuális kapcsolatot keres a nemi megerősítő műtétek után). Továbbá sokaknak riasztóak lehetnek a phalloplasztika műtét szövődményei, a kockázatok, idegenkednek a péniszimplantátumoktól, taszítja őket az esztétikai eredmény, nem akarnak sorozatos műtéteket és nem utolsó sorban esetleg nincs is erre pénzük, de az egylépcsős metoidioplasztikát kedvező alternatívának tartják. Sokan csak átmeneti megoldásként tekintenek  a metoidioplasztikára, majd későbbiekben tervezik a phalloplasztikát (anyagi megfontolás vagy tartós partnerhiány).

Kedvelt gyakorlat, hogy a páciensek mindegyike szisztémás és lokális hormon terápiában, valamint vákuum terápiában részesülnek a beavatkozások előtt. Minden esetben egyedi műtéti tervezés és kivitelezés történik. A kétoldali melleltávolítás, méh- és petefészek eltávolítás gyakran egy korábbi műtétben megtörténik, de ezek vagy más korrekciós műtétek akár szimultán is megtörténhetnek. Több műtéti típus ismert, de fejezetünkben részletesen a belgrádi típusú metoidioplasztika alaplépéseit ismertetjük.

A Belgrade metoidioplasztika leegyszerűsített alaplépései:

1, hüvely kiírtása és zárása
2, metoidioplasztika (klitorisz rekonstrukció: kiegyenesítés és hosszabbítás)
3, húgycső rekonstrukció (szájnyálkahártya és lokális bőrlebenyek kombinált felhasználása)
4, herezacskó plasztika és bőr rekonstrukció
5, here implantátumok behelyezése

A műtét kivitelezése kb. 3-5 órát vesz igénybe. A műtét során drain cső, húgycső stent és suprapubikus (alhas bőrén át behelyezett vizeletelvezetésre szolgáló katéter)  hólyagkatéter kerül behelyezésre. A draineket és a stentet az első héten míg a hólyagkatétert általában 3-4 hét után távolítják el. A felépülés ezen műtétek esetében általában gyors. Műtét után a képzett pénisz posztoperatív vákuum terápiáját javasolt. Cél, hogy az állva vizelés műtét után biztosítva legyen valamint, hogy az erotikus szenzáció megmaradjon. Szövődményként kialakulhat Húgycső sipoly (kb az esetek 30%-ában), mely  spontán záródhat vagy kisebb sipolyzáró korrekciós műtétet igényelhet. Ritkán  a hereprotézisek pozíciójának asszimmetriája is kialakulhat, amit szintén korrigálni lehet.

A metoidioplasztikát először Lebovic és Laub említették közleményükben a phalloplasztika egylépcsős alternatívájaként. A húgycső meghosszabításától függően e 3-8 cm-es képzett pénisz  a genitáliák realisztikus megjelenését, az állva vizelést, az erotikus szenzációk megtartását képes biztosítani a betegek számára. A penetrációra való alkalmassága elmarad a phalloplasztika során képzett pénisztől, a közösülésre alkalmas neophallus ezzel a technikával kevésbé vagy nem képezhető.

Nagy előnye azonban a lokális szövetek felhasználása miatt a természetesség, szexuális sponteneitás és erotikus szenzáció megőrzése. Kellően szelektált és motivált betegek kezelésekor a phalloplasztika alapvető hátrányai kiküszöbölhetőek vagy nagymértékben csökkenthetőek metoidioplasztika választása esetén, – mint például a magas költségek, több lépcsős beavatkozások, hosszú műtéti idő, nagy műtéti rizikó és szövődményráta, protézisek nehéz kezelhetősége és meghibásodási lehetősége, szexuális sponteneitás elvesztése, donor terület torzító és nem esztétikus hegei stb. A magas BMI index, kedvezőtlen testalkat, vagy a hormonterápiára adott limitált válaszkészség negatívan befolyásolják a metoidioplasztikák eredményességét. Néhány plasztikai sebészeti manőver, lokális hormonkészítmények vagy vákuum terápia alkalmazása javíthatják az elégedettségi mutatókat és a szövődmények arányát. A nemzetközi irodalom alapján a szexuális elégedettség mind a metoidioplasztika, mind a phalloplasztika esetében magas.

A neourethra képzéséhez számos lokális lebeny (genitális bőr illetve mucosa lebenyek, hüvelyi lebenyek) és más graftok (például szájnyálkahártya) felhasználhatóak. A képzett pénisz bőrét általában lokális lebenyek felhasználásával alakítják ki.  A szövődmények kockázata a műtét komplexitásának növekedésével egyértelműen fokozódik, de még az egyszerű metoidioplasztika esetében is nagy műtéti tapasztalattal rendelkező sebészeti munkacsoport választása javasolt. A posztoperatív komplikációkat csoportosíthatjuk minor (pl.: haematoma, infekció, kisebb bőrnecrosis, húgyúti fertőzés, enyhe vizelési panaszok, kis húgycső fistulák) és major szövődmények (pl.: nagyfokú bőrnecrosis, fistulák, húgycső szűkület, implantátum elmozdulás vagy kilökődés) szerint. Utóbbiak esetében további műtéti korrekciók szükségesek.

Az irodalmi adatok szerint a szövődmények aránya 17,5% és 35% között változik. A megfelelő preoperatív tervezés, előkészítés, felvilágosítás, anatómai és rekonstrukciós ismeretek elengedhetetlen tényezők a sikeres műtétekhez. A metoidoplasztikák jelenlegi technikai lehetőségeivel  esztétikus képzett pénisz alakítható ki, mely az állva vizelést biztosítja, szexuális funkciókat megőrzi vagy javítja, és elfogadható szövődményrátát biztosít kellő tapasztalatú centrum választása esetén. A pácienseket minden esetben kötelező informálni arról, hogy a módszer fő hátránya, hogy a képzett pénisz az esetek legnagyobb többségében a közösülésre nem alkalmas.

További információk és képanyag a társcentrumunk angol nyelvű weboldalán.