Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Pénisz deformitások

Számos kórkép vagy kozmetikai rendellenesség tartozik ide, ami a betegekből magánéletükben, párkapcsolatukban jelentős szégyenérzetet válthat ki, pszichés, szexuális esztétikai és funkcionális problémákat egyaránt okozhatnak. A betegségeket csak felsorolás szinten említjük meg. A rekonstrukciós műtét célja, hogy a kozmetikai problémát korrigálja és az esetleges funkcionális eltéréseket is a lehetőségekhez képest a legjobban megoldja. Minden ilyen műtét egyénreszabott tervezést igényel.

Az alábbi betegségek tartozhatnak ide:
-pénisz bőrének túlzott mennyiségéből származó kozmetikai problémák
-webbed penis (penis palmatus: a herezacskó bőre kiterjed a pénisz elülső oldalának teljes hosszában)
-buried penis (pénisz a szeméremdomb bőre alatt illetve a szeméremdomb zsírszövetébe temetve)
-trapped penis (a pénisz a szeméremtáji vagy herezacskó bőre alatt reked hegesedések miatt, általában circumcisio=körülmetélést követően)
-pénisz torzió (a pénisz rotációja általában kevesebb mint 90 fokos, de időnként meghaladja a 180 fokot is)
-fitymaszűkület=phimosis
-pénisz agenesia (pénisz hiánya)
-micropénisz
-kozmetikai problémák péniszműtétek illetve péniszt vastagító beavatkozások után
-pénisz fekélyes elváltozásai és egyéb pénisz kozmetikai problémái (cysták, hemangioma, lymphokele, Fournier gangrena utáni állapotok stb.)
-pénisz és a herezacskó helyzeti rendellenességei (penoscrotalis transpositio)
-herezacskó bőrének alulfejlettsége rendellenes helyzete vagy száma(scrotalis hypoplasia vagy scrotalis ectopia vagy számfeletti scrotum) hereleszállási zavarral vagy anélkül
-bifid scrotum (két különálló herezacskófél)
-Fitymaszűkület és lichen sclerosis

A fitymaszűkület (phimosis) miatt a fityma nem húzható hátra a makk mögé. Újszülöttkorban a fityma bellemeze a makkhoz tapad, mely 2-3 éves korra oldódik, így valódi fitymaszűkületről ezután beszélhetünk. Veleszületett esetekben a fityma megnyúlt, csőszerű, míg szerzett betegség esetén a fityma heges, berepedések láthatóak rajta, néha pedig porcelán fehér lehet (lichen sclerosis). Relatív fitymaszűkület esetén a fityma hátravonási képtelensége csak merevedés alkalmával jelentkezik. A fitymaszűkület akadályozhatja a vizelést, a pénisz tisztántartását, ami az elhalt hámsejtek baktériumok faggyúszerű fehéres váladék felszaporodásához (smegma) és gyulladásokhoz vezethetnek. A fitymaszűkület emellett erekciókor is panaszokat okozhat, a makk mögé szorulva (paraphimosis) a makk vagy bőr illetve kötőszövet vérellátási zavarát és elhalását is előidézheti. A betegség terápiája kizárólag műtéti. Lehetséges a szűkület bemetszése (dorsal incisio) és a fityma eltávolítása (circumcisio) vagy más fitymaplasztikai módszer alkalmazása. Paraphimosis esetében műfogások alkalmazhatok a fityma előrehúzása érdekében, sikertelenség esetén műtét alkalmazható akár sürgősséggel.

A lichen sclerosus, mint fentebb említettük a fityma bellemezének fehéres foltos elszíneződése, mely hegesedésekhez, fitymaszűkületekhez vezet. A húgycsőbe is beterjedhet és szűkületeket okoz. A betegségből rákelőző állapot is kialakulhat. Terápiájában szteroid tartalmú kenőcsöket, circumcisiot, húgycsőplasztikákat és egyéb péniszrekonstrukciós műtéti technikákat alkalmazhatunk szükség szerint.

További információk és képanyag a társcentrumunk angol nyelvű weboldalán.