Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Hypospadiasis

Hypospadiasis:

A hypospadias a leggyakoribb péniszt és húgycsövet érintő születési fejlődési rendellenesség. A húgycsőnyílás rendellenes helyen található meg valahol a pénisz elölső felszínén, a herezacskón vagy akár a gáton. A fityma bőre is rendszerint rendellenességet mutat, hasadt, „csuklyaszerű”, hiszen a bőr elülső része hiányzik. A fitymafék (frenulum) nem található meg a betegeknél. Minél lentebb helyezkedik el a rendellenes húgycsőnyílás, annál nagyobb az esélye annak is, hogy péniszgörbület is társul a kórképhez. A hypospadiasissal összefüggésben a következő problémák állhatnak fenn: rendellenes vizeletsugár, állva vizelésre való képtelenség, szexuális diszfunkciók, pénisz görbület, fájdalmas merevedés,nemzőképességi zavar, kisebb péniszméret, kozmetikai problémák, nagyobb rizikó hererákra felnőtt korban,  érzelmi trauma/instabilitás, szégyenérzet, viselkedési zavarok, életminőség csökkenés, here leszállási zavarok, lágyéksérv. A műtét során kiegyenesítik a péniszt (görbület fennállása esetén), húgycsőplasztikát végeznek és a húgycsőnyílást a makk tetejére helyezik át, a makkot és a környező bőrt illetve scrotumot is plasztikázzák (ha szükséges), hogy egy természetesebb kozmetikai eredményt biztosítsanak. Fontos, hogy műtét után a későbbiekben lehetővé tegyük, hogy a beteg kielégítő szexuális életet tudjon élni, képes legyen az állva vizelésre és péniszének esztétikai megjelenése is elfogadható legyen. Számos műtéti technika létezik a hypospadiasis korrekciójára. Az operáció elvégzése gyakran gyermekkorban történik, de nem ritkán a problémával csak a felnőtt urológiai szakellátás során találkozunk. Esetenként nem ritka, hogy számos sikertelen műtéti rekonstrukció történt megelőzően és a hypospadiasis vagy a következményes húgycsősipolyok illetve egyéb szövődmények rontják az életminőséget. Ilyen esetekben akár igen nehéz komplex rekonstrukciós műtétekre lehet szükség a későbbi helyreállítás során.

Failed hypospadiasis/hypospadiasis cripple:

A hypospadiasist a legtöbb esetben gyermekkorban megoperálják, nemritkák azonban a beavatkozás után kialakuló komplikációk. Sok esetben az operációt követően az eredmény kielégítőnek tűnik, de funkcionális, kozmetikai és pszichoszexuális problémák merülhetnek fel a pubertás során vagy még később.  Amennyiben szövődmény alakul ki a műtét után (failed hypospadiasis, failed=bukott, nem sikerült), ott újabb korrekciós műtétek válhatnak szükségessé, ahol sajnos a szövődmények lehetősége ugyanúgy fennáll. A többszörösen operált, elkeserítő eredményeket és szövődményeket mutató hypospadiasist nevezzük hypospadiasis cripple-nek. A felnőtteknél tapasztalható leggyakoribb műtét utáni szövődmények, melyek új operációt igényelhetnek, a következők lehetnek: húgycső szűkület, húgycsősipolyok, húgycső diverticulum, szőrnövekedés vagy kőképződés a képzett húgycsőben, nem korrigált vagy a korrekció ellenére is fennálló péniszgörbület, bőr és makk kozmetikai rendellenességei. A felsorolt problémák műtéti korrekciójára számos technika áll rendelkezésre és minden alkalommal az egyénreszabott műtéti terv elkészítése itt is szükséges.

Epispadiasis:

Az epispadiasis egy férfi születési fejlődési rendellenesség, amiben a pénisz kicsi, jellemzően felfelé görbül, rendszerint mind a makk, mind a fityma bőre abnormálisan fejlődött. A húgycsőnyílás a pénisz háti oldalán bárhol nyílhat, súlyosabb esetekben inkontinenciával is társul. Az epispadiasis gyakran más fejlődési rendellenességekhez társul. Sebészeti rekonstrukciójakor bonyolult feladat: a pénisz görbületének kiegyenesítése, a húgycső és húgycsőnyílás rekonstruálása szükséges, az esztétikus nemiszerv kialakítására törekedve.  A műtétek egy része gyermekkorban történik.

További információk és képanyag a társcentrumunk angol nyelvű weboldalán.