Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Női intim plasztikák

A női nemiszervek esztétikai beavatkozásai között léteznek sebészeti és nem sebészi módszerek. Szükség lehet beavatkozásra a szülés után bekövetkezett hüvelyi és gáti változások, változókorral társítható hormonális változások, korral együtt járó funkcionális változások, érzelmi és szexuális élet zavari, esztétikai problémák vagy testképzavar miatt. Néhány nő számára az intim zóna vonzó megjelenése fontosabb az arc, haj vagy a test más jellemvonásainál. Minimál invazív módszerekkel (pl. töltőanyagok, szálbeültetések, lézerek, stb) változtatható az ajkak megjelenése, rekonstruálható a deformált gát, a hüvelybemenet és a szeméremdomb, feszesíthető a hüvelyfal, javítható a szexuális élet néhány paramétere beleértve a hüvelyi tónust és érzékenységet valamint megelőzhető vagy javítható válogatott esetekben az enyhe fokú vizelet inkontinentia. A G-pont érzékenysége esetlegesen fokozható bizonyos anyagok hüvelyfali befecskendezésével. A minimál invazív módszerek kevesebb megterhelést jelentenek, gyorsabb a felépülés utánuk, általában helyi érzéstelenítésben kivitelezhetőek, metszés és hegek nélkül gyógyulnak, a vérzés kockázata alacsony, bármely életkorban elvégzehetőek (szülés előtt is), tartósságuk a választott módszerek esetében különbözhet. A beavatkozásokat nőgyógyászati urológiai vizsgálat előzi meg. A hüvely, gát, szeméremdomb, szeméremajkak deformitásai kapcsán számos rekonstrukciós műtéti módszer is szóba jöhet, melyek közül a leggyakoribbak a zsírleszívás és lipotranszfer, műtéti szeméremdomb és szemérem ajak korrekciók, hüvelybemeneti vagy hüvelyfali plasztikák, kismedencei szervsüllyedések és inkontinentia műtéti megoldásai szalag vagy háló beültetésekkel,a genitális regió cisztáinak vagy más jóindulatú elváltozásainak eltávolítása, stb. A klitorisz korrekciói szintén megvalósíthatóak a szexuális életminőség javítása érdekében.

Kisajak plasztika

A női nemiszerv kis- és nagyajkainak plasztikai jellegű műtéti beavatkozásait nevezzük (kis)ajakplasztikáknak (labiaplasztika). Az operációk indikációja lehet bármilyen jellegű kozmetikai probléma, mely nem ritkán funkcionális, pszichológia, higiéniai és szexuális problémákkal is párosul. A leggyakoribb kérések közé tartozik a túlságosan nagy kis- vagy nagyajkak (túl hosszú, túl széles vagy túl vastag) megkissebbítése, vagy az asszimmetrikus kisajkak korrekciója. Ritkább esetekben korábbi műtétek (pl: korábbi nemi átalakító műtét nem kielégítő kozmetikai eredménye) illetve sérülések miatt, szülés utáni állapotokban, hormonális változások, nyirok pangás, krónikus irritációk, fertőzések, bőrbetegségek után kialakult állapotokban vagy születési fejlődési rendellenességek okán lehet indokolt az esztétikai rekonstrukciós beavatkozás. Számos rekonstrukciós műtéti technika ismert, amelyek közül a választás mindig egyénre szabottan történik.

További információk és képanyag a társcentrumunk angol nyelvű weboldalán.

Inkontinencia, cystokele, rectokele, hüvelyi prolapsus

A vizelet inkontinencia akaratlan vizeletelfolyást jelent. 3 fő típusa a stressz-, urge-, és a kevert típusú inkontinencia. Amennyiben a vizelet nem a húgycsövön keresztül távozik, akkor nem vizeletinkontinenciáról, hanem más okból illetve úton történő vizeletelfolyásról beszélhetünk (pl.:sipolyok). Stressz inkontinenciában jellemzően köhögésre, tüsszentésre, emelésre, nevetésre, erőlködésre, fizikai aktivitásra cseppenhet el a vizelet változó mennyiségben. Ebben a betegségben a fő problémát a húgycső záró mechanizmusának elégtelensége okozza. Nők esetében a kialakulásának leggyakoribb oka a húgycső lesüllyedése, a gáti-, medencefenéki izomzat meggyengülése miatt (szülések, menopausa utáni hormonhiány, túlsúly, dohányzás és életkor mind rizikótényezőt jelentenek). Urge (sürgősségi, késztetéses) inkontinencia esetén a beteg arról panaszkodik, hogy a vizeletelfolyást megelőzi egy hirtelen, sürgető, parancsoló vizelési inger, de egyidejűleg már jelentkezik is az inkontinencia, még mielőtt a mosdóba érne. A problémát okozhatja hólyagkő, gyulladás, daganat, neurológia betegségek (neurogén hólyag betegség) és egyéb tényezők egyaránt. Kevert típusú inkontinenciában stressz-, és urge inkontinenciára jellemző vonások is felfedezhetőek.

További vizelet inkontinencia típusok a túlfolyásos inkontinencia (hólyag túlfeszülése miatt), reflex inkontinencia (veleszületett vagy szerzett idegrendszeri elváltozások miatti, inger nélkül létrejövő), enuresis nocturna (éjszaka előforduló) és a folyamatos inkontinencia. Az inkontinencia kezelésére súlyosságától és típusától illetve okától függően számos terápia áll rendelkezésre: életmódváltoztatás (pl: fogyás, dohányzás abbahagyása stb.), gáti izomtréning/hólyag tréning/fizioterápia/elektromos stimulációs kezelések/biofeedback terápia, gyógyszeres kezelések (főleg urge inkontinenciában), illetve húgycső köré injektálható anyagok és műtéti terápiák. Ma nagyon népszerűek a feszülésmentes szalag és háló műtétek stressz inkontinenciában illetve cystokele (hólyag beboltusulása a hüvely elülső falán)és rectokele (végbél beboltosulása a hüvely hátsó falán) megoldásában, ahol számos szalagtípus és bevezetési mód közül lehet választani férfiak és nők esetében. Ma a nyílt hasi műtéteket már viszonylag ritkán alkalmazzák. Súlyos fokú hüvelyi előreesésekkel kisért inkontinenciában lehetőség van a hüvely normális helyzetébe való visszaemelésére és ott annak rögzítésére (csonthoz) laparoszkópos vagy nyílt műtéti módszerekkel (sacro-colpofixációs műtét= sacrocolpopexia). A stressz inkontinenciában bizonyos eseteiben a modern mű-sphincter (sphincter=húgycső záróizom) beültetésekre is lehetőség van. Urge inkontinencia esetében a gyógyszeres terápiák mellett szintén alkalmaznak ritka esetekben sebészeti megoldásokat: hólyag megnagyobbító műtéteket (pl: vékonybéllel) és a sacralis ideg neuromodulációját (SNS=sacral nerve stimulation).