Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Arc és hang nemi megerősítő beavatkozásai

Fontos e az arc a nem felismerése kapcsán? A tranzíció során az arc módosítása éppoly fontos, mint a hormon terápia vagy a nemi szervek rekonstrukciója. Az arccal való elégedettség növeli az önbizalmat, magabiztosságot ad, jobb beilleszkedést tesz lehetővé mind családon belül és azon kívül egyaránt. A szociális kirekesztés mértéke nagyban csökkenthető, mellyel transzneműként a legtöbben küzdenek.

Az arcot érintő nemi megerősítő beavatkozások sokfélék lehetnek. A beavatkozási lehetőségek a minimálisan invazívtól az igen jelentős műtéti megterhelést jelentő arccsontokat is érintő sebészeti beavatkozásokig terjedhetnek.

MtF nemi dysphoria esetén nagyon gyakori óhaj az arc férfias jellegzetességeinek nőiesítése, azaz arc feminizálás. Az alábbi fejezetben az arc masculinitását növelő sebészeti beavatkozásokra nem térünk ki,mivel az erre irányuló kérések ritkák, FtM páciensek általában a hormonterápia hatásaival elégedettek.

Minimál invazív lehetőségek közé tartoznak a következők: botulinum toxin, hyaluronsav és egyéb filler, bioszál, PRP (platlet rich plasma, Drakula), orvosi szőrtelenítése kezelések, stb.

Botulinum toxin kezelések

A  Botulinum toxin (Botox, Btx) a Clostridium anaerob baktérium által termelt exotoxin, melynek jelentősen hígított oldatával az acetilkolin neurotranszmitter mechanizmus befolyásolásával tudjuk blokkolni az idegrenszeri ingerület átvitelt a kezelt területrészen, ezzel érhetjük el a kívánt hatást. A kezelést követően az injekciók után  általában 3-7 napot várni kell amíg e hatás lezajlik és az eredmény megjelenik.
Botulinum toxin hatóanyaggal mimikai izmok működését gátoljuk. Hozzáértő Botox specialista orvos e kezeléseknél képes a zavaró mimika jelentős változtatására, javítására is. Így például meg tudja emelni szemöldököt. (Ezáltal nyitottabb, fiatalosabb lesz a tekintett, egyúttal javul a látótér is.) Lehetőség van ránckezelések mellett a lecsüngő állszél vagy orr megemelésére, ajak forma és ajakszél korrekciója, haragos vagy lyukas áll eltüntetése, a zavaró „nyuszi” ráncok blokkolására, a kórósan kivillanó fogíny tünet korrekciójára, túlzott homlok, tenyéri vagy talp izzadás megszűntetésére, és számtalan zavaró vagy asszimmetriát okozó mimikai tünet korrigálására és más arcfeminizáló arcesztétikai lépésre is. A kezelések időszakos ismétlést igényelnek.

Hyaluronsavas és egyéb filler kezelések vagy bioszál beültetések

A hyaluronsav egy természetes bőrben is megtalálható anyag, míg a bioszálak leginkább a felszívódó biológiailag lebomló sebészeti varróanyagokhoz hasonlítanak, melyeket különböző technikákkal a bőr megfelelő rétegébe juttatnak be a kívánt hatás elérése érdekében. Arc nemi megerősítő beavatkozásainál a leggyakrabban ráncok feltöltését, orcák vagy halánték volumenpótlását, szem alatti karikák töltését, ajkak kontúrozását és vastagítását illetve emelését, orr korrekciókat, áll korrekcióját, szemöldök vagy homlok emelését végezzük el. A kezelés után azonnal látható eredményt tapasztalhatunk, de a végleges hatás néhány hét elteltével alakul ki.  A kezelések időszakos ismétlést igényelnek. Tartósságuk az egyéni adottságokból és a  felhasznált anyagok természetéből adódóan változhat

A fejezetben részeletesebben nem térünk ki a orvosi dermarollerekre, lézerekre, radiofrekvenciás  kezelésekre, PRP (platlet rich plasma),  mesoterápiákra vagy mesobotox , bioszál beütetés  ill. egyéb esztétikai kezelési lehetőségekre,melyekkel az arc textúra javítható vagy lifting hatás érhető el. Fontos kérdés, és a hormonterápián túl sok eseten szükség lehet, az arc tartós szőrtelenítésére. Fejezetünk a szőrtelenítési lehetőségekkel sem foglalkozik. Arc esztétikai kérdésekben részletesebb felvilágosítás érdekében személyes konzultáció ajánlott.

A klasszikus FFS (facial feminization surgery) arc feminizáló műtétek során a különböző sebészeti szakmákban való jártasság elengedhetetlen: fej-, nyak-, arc- és szájsebészet, plasztikai- és rekonstrukciós sebészet). A beavatkozások célja, hogy finomítsák és módosítsák az arc férfias jellemvonásait- A sebészi megoldások leggyakrabban a homlok, orr, szemüreg, áll, állkapocs, orca, pajzsporc (Ádám csutka)  módosítását tűzik ki célul. Az FFS szakemberek a fej-nyak-arc régióról magasszintű anatómiai, funkcionális, esztétikai és sebészeti ismeretekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy minőségi munkát végezhessenek el.

Nagy általánosságban véve a férfi koponya csontozata markánsabb a nőinél. Vannak típusosan férfias jellegzetességek, mint például a nagyobb és karakteresebb orr, hangsúlyos csontélek vagy benyomatok a homlokon, halántékon, szemöldök mentén, állkapcson, nagyobb áll, és egyeseknél jelentősen markáns lehet az Ádámcsutka is. A masculin arc általában volumenhiányos főleg az orcákon, halántékon és a szem alatt, így a nagyobb arc rekonstrukciók a csontműtéteken túl szükségeltetnek saját zsírfeltöltést (lipofilling) vagy más filler kezeléseket egyaránt az eredmény maximalizálása érdekében.  Érdemes kiemelni, hogy a másodlagos nemi jellegzetességek arcon főleg hormonhatásra alakulnak ki, mint például durvább arc textúra, kopaszodás, M alakú hajvonal, arcszőrzet, jellegzetes zsíreloszlások, ezért ilyen tekintetben a páciensek általában igen jól reagálnak a hormonterápiára. Nagyobb FFS beavatkozásokat ezért sem javaslunk néhány éves hormonterápia folytatása előtt. Érdemes fotó dokumentációval követni a hormonterápia hatásait hosszabb távon. Műtéttel mérsékelhetők a markáns csontélek, kissebbíthető az orr, áll, pajzsporc, jellegzetes hajhullás esetén dúsítható a haj beültetéssel vagy  süllyesthető a hajvonal, változtathatunk az ajak paraméterein. Néhány sebészeti munkacsoport a femininebb fogazat kialakításával is törekszik fokozni az FFS műtéti elégedettségi rátát.

Műtét előtt nagyon fontos a precíz egyeztetés a betegekkel, kerülni kell az irreális eredmények suggallatát. Meg kell hallgatni a páciens individuális igényeit, de reális sebészeti tervet kell felállítunk a személyes találkozó alkalmával. Néhány esetekben képalkotó vizsgálatok (pl.: 3 dimenziós CT) is szükségesek lehetnek a pontos sebészi tervezéshez. Virtuális FFS-nek hívjuk, mikor a potenciális várható eredményt egy számítógépes program által tervezett modellen próbáljuk szemléltetni a műtétre váró betegünkkel. Nagy segítség lehet e módszer abban, hogy szemléltessük mi a műtét célja, de fontos tudni, hogy a végeredmény ritkán egyezik meg tökéletesen a gép által tervezett modellel. A műtét hosszútávú eredményére enged következtetni ez a módszer, így a korai gyógyulási időszakban tapasztalt átmeneti eltérések sokszor csalódottságot keltenek a műtéten átesettekben. A fent említett okok miatt, valamint a software-ek jelentős költsége miatt kevés helyen van lehetőség virtuális FFS-re (kivétel nagy FFS centrumok).

Leggyakoribb lehetséges műtéti elemek FFS során: markáns csonttömeget csökkentő osteotómiák (csonrészletek eltávolítása), hajvonal sebészi süllyesztése vagy hajbeültetés (FUS=follicular unit strip: sebészeti módszerrel eltávolított hajhagymákat tartalmazó szövetrészlet átültetése  vagy FUE: follicular unit extraction: a hagymák egyesével történő áthelyezése), orca implantátum behelyezés, arc saját zsír vagy más filler feltöltés, felső ajak sebészi megemelése (lip lifting),orrplasztikák,  pajzsporc kissebbítés.

Mint minden nemi megerősítő műtét után jelentős a fizikai és érzelmi megterhelés, amit a műtétre való felkészülésben és a pontos időzítésben figyelembe kell venni. A műtét utáni seb- és arckezelési protokollt szigorúan be kell tartani a mefelelő gyógyulás érdekében.

Hang feminizáció

MtF transzneműség esetén nem ritka a hang megváltoztatására irányuló kérés. A hangmagasság és rezonancia egyeseknél gyakorlással és hangterápiákkal módosítható. További lehetőség lehet a hang műtéti korrekciója. Az indikáció gyakran az, hogy a hangterápia nem ért el kellő eredményt, vagy hogy odafigyelve ugyan nőiesebb a hang de egy óvatlan pillanatban ha már nem koncentrál az illető akkor a hang elárulja őt, ezzel zavarba ejtő helyzetbe sodorva őt. Érthető, hogy sokaknak nagy megterhelést jelent a folyamatos koncentráció, amellyel a femininebb hangot el tudják érni. Mások hangja csak telefonbeszélgetések alkalmával férfias, mely főleg frusztráló olyanoknál, akik munkájukból kifolyólag sokat telefonálnak (pl.: call-center). Több sebészeti módszer áll rendelkezésre mely nyílt gégészeti illetve endoszkópos beavatkozásokkal (vagy ezek kombinációjával) igyekszik a gége porcos elemeit és a hangszálakat változtatni a feminizáló hatás elérése érdekében. Az Ádám csutka kissebbítő műtét beszédet érintő negatív szövődményeinek megoldásai is hang feminizációs műtétet igényelhetnek.

A hang feminizálása esetén nagyon fontos megemlíteni, hogy a hang nem pusztán a magasságától nőies. A feminin beszédünkre jellemző mintázatok foniáter segítségéivel elsajátíthatóak. Műtétek után nagy elégedetlenséghez vezethet, ha a hang magasabb ugyan, de a beszéd más minőségi paraméterei nem változnak, így végeredményképpen nem egy nőies hangot kapunk, hanem egy természetellenes, ugyan magasabb, de sokszor nevetséges zavaró hanggal szembesülünk. A hang feminizáló műtéteknél gondos előkészítés, időzítés és tervezés szükséges. A műtétek utáni szigorú protokol és hangterápiás utókezelés elengedhetetlen. A műtét során előfordulhat, hogy a hang mégsem változik kielégítő mértékben vagy a hangerő nem marad azonos a műtétet megelőző állapottal.

Hang feminizáló műtét elvégzését erre szakosodott transzegészségügyi specialistáknál javasuljuk kizárólagosan a maximális eredmény és a minimális szövődmény elérése érdekében.