Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Kétoldali here eltávolítás és intimplasztika

A herék eltávolítása (bilateralis orchiectomia) indokolt lehet, a nemi dysphoria mérséklése céljából pszichiátriai javaslatra, vagy amennyiben az antiandrogének szedése ellenjavallt, beszerzésük anyagi problémát jelent vagy velük szemben súlyos elutasítás alakul ki a betegben. A műtét sok esetben a hüvelyképzés időpontjában történik meg. A műtéti kritériumok a hüvelyképzéssel azonosak. A herék eltávolítása rutin urológiai műtétnek számít, de transzneműek esetén mégis érdemes néhány speciális szempontot figyelembe venni, hogy az elvégzett operáció negatívan ne befolyásolja az esetleges későbbi rekonstrukciós műtétek eredményeit, így transzegészségügyben jártas urológus felkeresése javasolt. A műtétet általában egynapos sebészeti beavatkozásként végzik. Az átlagos műtéti idő kevesebb, mint egy óra. A műtétet követően apró heg marad a herezacskón. A vizelés módja változatlan marad, illetve az antiandrogén terápia szükségtelenné válik. Műtét után néhány hét fizikai kímélet javasolt, de a felépülési idő igen gyors. Gyakran a herék eltávolítását később hüvelyképző műtét követ. Amennyiben ez egy éven belül tervezett, úgy külön here eltávolító műtét elvégzése nem javasolt, a műtéti és altatási szövődmények rizikójának csökkentése érdekében.

Pénisz amputáció és gáti húgycsőnyílás képzése:

Ritka kérés a herék és a pénisz amputációja hüvely- vagy intim plasztika nélkül, de egyes esetben mentál egészségügyi dokumentáció és ajánlás esetén elvégezhető, amennyiben a non-bináris személy tranzícióját és életminőség javulását e műtét elősegíti. Ilyenkor a fent említett hereeltávolítás mellett a pénisz részleges vagy teljes eltávolítását is elvégezzük a húgycső megrövidítésével, valamint kérésre a herezacskó megkisebbítésével. A jó indikáció felállítása nagyon lényeges, hiszen érthető okokból, ha a hüvelyt későbbiekben kell kialakítani, akkor bizonyos szövetféleségek hiánya gátolhatja az esztétikus illetve funkcionális külső nemiszerv kialakítását, valamint a műtéti lehetőségek száma is szűkülhet.

Gyakrabban felmerül az a kérés, hogy a herék és pénisz eltávolításával egyidőben csak esztétikus külső nemiszerv kialakítása történjen, a hüvely rekonstrukciója nélkül. Az ilyen jellegű intim plasztika is természetsen kivitelezhető a jó ideg- és vérelltású helyi genitális lebenyek felhasználásával. Esztétikus eredmény érhető el és a módszer fő előnye, hogy jelentősen csökken a lehetséges műtéti komplikációk esélye, lerövidül a műtéti idő, gyorsabb a felépülés. Ideális választás lehet idősebb életkorokban, leszbikus párkapcsolatban élőknél vagy más olyan esetekben ahol a hüvelyi behatolás képességéhez a páciens egyáltalán nem ragaszkodik vagy ettől egyenesen elzárkózik, de más speciális szempont is figyelembe vehető a tervezéskor. Korábbiakhoz visszatérve fontos megemlíteni, hogy egy későbbi tervezett hüvelyképzés kapcsán a műtéti lehetőségek száma szűkülhet, így a megfelelő indikáció felállítása nagyon fontos.