Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

A vagina hiánya lesúlytó életminőséghez vezethet nemcsak a transzneműek, hanem cisznemű nőtársaik esetében is, így funkcionális (közösülésre alkalmas, szenzitív, spontán ülve vizelést lehetővé tevő) és esztétikus neovagina képzése elengedhetetlen MtF nemi dysphoria sebészeti kezelésekor. Számos műtéti technika ismert a különböző szövetlebenyes megoldásától a bélszegmentumok felhasználásán alapuló módszerekig. Leggyakrabban az elsődleges műtéteknél különböző bőrlebenyeket használnak a neovagina kialaítására (pl: pénisz bőr, szabad bőrlebenyek például combról), de ritkán munkacsoportok a hashártya, húgyhólyag- vagy szájnyálkahártya felhasználásával is végeztek műtéteket. Lehetőség van a húgycső egyes részeinek felhasználására is. Az egyik legeredményesebbnek tekinthető módszer a pénisz bőr befordításán alapul. Szövődményes esetekben, vagy ha az előbbi technika priméren kivitelezhetetlen (genitális bőr alkalmatansága neovagina képzésre), akkor bélhüvely képzés lehet indokolt, melyet végezhetnek nyílt vagy laparoszkópos technikával egyaránt. A műtétek előtt kötelező tájékoztatni a pácienst az ivarsejtek cryoprezervatiojának ( spermium fagyasztás) lehetőségéről. A hormonterápiák maradandó károsodást is okozhatnak az ivarsejtképzésben, de a hormonterápiák 3-6-12 hónapos leállításával akár regenerálódhat a spermium képzés, illetve kiérés, és lehetőség lehet a hüvelyképzés előtti spermium cryoprezervatiora.

A fejezetben bővebben csak a jelenleg általunk legeredményesebbnek tekinthető két módszert a pénisz bőr befordításán alapuló technikát és a recto-sigmoid bélhüvely rekonstrukciót ismertetjük. Léteznek más kevésbé gyakori vagy kísérletes technikának tekinthető módszerek, melyekről részletesebb információt személyes konzultáció alkalmával kérhet.

Neovagina a pénisz és herezacskó bőrének felhasználásával (lebeny befordítás):

Amennyiben a nemiszervek szövetei, különös tekintettel a bőrre, azt lehetővé teszik, úgy a pénisz és herezacskó bőrét eredményesen használhatjuk hüvely és külső nemiszervek kiképzésére. A módszernek ugyan vannak esetleges hátrányai (hegesedés, szűkülésre való hajlam, neovaginán belüli szőrnövekedés, síkosítás és tartós tágítás szükségessége), de a nemzetközi eredményeket áttekintve is jelenleg még a legeredményesebb technikának tekinthető primér hüvelyképzés esetében MtF transzneműség kapcsán.

A péniszbőr felhasználása általában lehetővé teszi a jó beidegzésű, neovaginán belül lényegében szőrtelen, jó táuglékonyságú és természetes színű nemiszerv kialakítását.  A műtét előtt részletes kivizsgálás és műtéti tervezés szükséges. A hormonterápia szüneteltetése javasolt a szövődmények kockázatának csökkentése miatt. Lézeres szőrtelenítés is kedvező hatású lehet a műtéti területen.

A többórás beavatkozás során a két oldali heréket eltávolítjuk (amennyiben megelőzően hereeltávolítás nem történt). A péniszt alkotó elemeire bontják szét, mely lehetővé teszi, hogy a barlangostesteket csonton való eredésük szintjében vagy ahhoz közel távolítsák el. A makk az ér-ideg köteggel megkímélve kerül leemelésre, melyből esztétikus klitoriszt képeznek. A fityma és a pénisz bőrét használják a hüvely kialakítására. A gáton a végbél és a hólyag illetve húgycső között kiképzésre kerül egy üreg a neovagina számára, majd a bőrlebeny befordításra és az üregben rögzítésre kerül.  A szeméremtesten anatómiailag megfelelő helyen kialakításra kerül az új húgycsőnyílás és felette a képzett clitoris. A kis-és nagyajkak kiképzésére, valamint a drének behelyezésére  a műtét végén kerül sor.  A katéter fenntartása műtét után körülbelül két hétig szüskéges. A műtét eredményeit befolyásolja a sebész tapasztalata, a bőr elaszticitása és vérellátottsága, gyógyhajlama, korábbi műtétek, vérvesztés, fertőzések, idegsérülések stb. Műtét után min. 1 éves rendszeres hüvelytágítást szoktak tanácsolni egészségügyi hüvelytágítókkal, majd a rendszeres nemi élet elégséges lehet ahhoz, hogy a hüvely szűkülését megakadályozzuk. A síkosítás általában még akkor is szükséges, ha a neovagina kiképzése során a húgycsövet is felhasználták.  A síkosítás mellett fontos a hüvely tisztántartása rendszeres hüvelyöblítésekkel. Néhány esetben szükséges lehet kisebb korrekciós esztétikai műtét a kis-és nagyajkakon. Ezekkel a beavatkozásokkal érdemes minimum 6-12 hónapot várni. Szexuális élet megkezdése 3-6 hónap múltán javasolt, amennyiben a tágítással a kellő méretet elértük. Rendszeres kontroll ajánlott 3 hónap, 6 hónap és 12 hónap múltán, majd évente. A hormonterápia folytatása a javasoltak szerint történik, általában a korai műtét utáni ápolási szakban.

Mint minden műtétnek, így a hüvelyképzésnek is lehetnek szövődményei: vérzés, vénás trombózis, sebgyógyulási zavar, lebenyek elhalása, clitoris elhalás, húgycső szűkület vagy részleges elhalás, hüvelyi előesés, hüvely szűkület vagy elhalás, hüvelybemenet szűkület, bélsérülés és következményes sipolyképződés, funkcionális vagy esztétikai problémák barlangostest maradványok vagy a húgycső körüli szövetek visszamaradása miatt  stb. A szövődmények esélyének minimalizálása, és az esetleges szövődmény korrekt,  időbeni ellátása  érdekében, mindenkinek azt javasoljuk, hogy nemi megerősítő műtéteit csak nagy tapasztalattal és esetszámmal rendelkező centrumokban végeztesse el. További műtéteket érintő kérdésekkel a bővebb tájékoztatásért tanácsos transegészségügyi sebészeti specialistához  fordulni.

Bélhüvely képzés

Bélhüvely képzés MtF nemi megerősítő műtétként elsődlegesen (primer) vagy szövődményes esetekben pedig másodlagosan(secunder) is alkalmazható műtétféleség.  A módszer előnyei  a kellő hüvelyi mélység biztosítása, természetes síkosodás, szűkületekre való alacsonyabb hajlam. Hátránya a nem kis megterhelést jelentő hasi műtét és az ebből következő nem elhanyagolható szövődménykockázatok és a váladéktermelésből következő jellegzetes szag lehet. Lézeres vagy egyéb tartós szőrtelenítési mód alkalmazása műtét előtt előnyös lehet, de nem feltétlenül szükséges.  A műtétet tapasztalt munkacsoport nyílt vagy laparoscopos műtéti eszközökkel egyaránt elvégezheti. A hüvelyképzésre az esetek túlnyomó többségében vastagbélszakaszt (szigmabél) használnak, de néhány speciális esetben vékonybél is indokolt lehet. A többórás beavatkozást bélelőkészítés után végzik. Primer esetben a műtét genitális része lényegében teljesen hasonló a  fent említett péniszbőrt felhasználó hüvelyképzés fejezetben leírtakkal, de itt a helyi bőrlebenyeket a külső nemiszerv, hüvelybemenet és a kis- és nagyajkak kiképzésére használják fel, míg a gáti képzett üregbe egy ép vérellátású  bélszegmentum kerül, melyet nyílt vagy laparoszkópos hasi műtéttel mobilizálnak meg a sebészeti munkacsoport tagjai. Második műtét esetében gyakran rendkívül nehéz a neovagina helyének kialakítása a kialakult hegszövet és a visszamaradt használhatatlan lebenyrészletek kiírtásának szükségessége miatt. A következményes bélsérülések és más szövődmények kockázata is jóval nagyobb ilyen esetekben.  A hasi műtét során a neovagina kialakítására szánt bélszakasz felszabadítása után a két ép bélszakaszt újra egyesítik a tápcsatorna folytonosságának visszaállítása érdekében.

Bélhüvely képzése esetén a műtét után néhány napig fenntartják a hasi drént, és a korábbiak szerint minimum 2 hétig a katétert. A hüvely tágítása, és öblítése utasítások szerint történik mindkét műtéttípus esetében a hüvelyi tamponálás megszüntetése után, amelyet minden beteg műtéttípustól függetlenül a műtét utáni ápolási szakban transzegészségügyi személyzet segítségével elsajátít. Hüvelytágítás a hüvelybementi rész (bőr-nyálkahártya kapcsolódási pont) miatt szükséges és általában 1 évig javasolt. A műtét után vastagbél műtétekhez hasonlóan speciális táplálkozás javasolt néhány hétig. Szexuális élet megkezdése 3-6 hónap elteltével javasolt kellő hüvelybement tágítás után.  A korábban tárgyalt technika szövődményein túl előfordulhat még a bélhüvely elhalása, szűkülete, gyulladása, és fontos megemlíteni a rosszindulatú betegségek esetleges kockázatát is, amely miatt rendszeres hüvely vizsgálat javasolt a betegkövetés során. Rendszeres kontroll javasolt 3 hónap, 6 hónap és 12 hónap múltán majd évente. A hormonterápia folytatása a javasoltak szerint történik általában a korai műtét utáni ápolási szakban.

x

További információk és képanyag a társcentrumunk angol nyelvű weboldalán.