Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Neophalloplasztika

A neophalloplasztika  a nemiszerveket érintő rekonstrukciós műtétek közül az egyik legbonyolultabb beavatkozás.Transzneműségen túl, indokolt lehet még a pénisz öröklött vagy szerzett hiánya esetén cisz férfiaknál egyaránt (pl: pénisz veleszületett hiánya, mikropénisszel járó kórképek, interszex állapotok, sikertelen hypospadiasis és epispadiasis műtétek, péniszrák, traumás péniszsérülések). Amíg a metoidioplasztika előnye a relatíve alacsony költség és a kevesebb komplikáció, úgy elsődleges hátránya, hogy a képzett pénisz hossza nem elégséges a szexuális élet során a behatoláshoz. Néhány páciensnek problémái lehetnek az állva vizeléssel egyaránt, így a FtM transznemű férfiak egy része ettől nagyobb pénisz kialakítására vágyik, mely phalloplasztikával valósítható meg. Többféle műtéti technika létezik. A legismertebb szabad vagy nyeles lebeny technikák: alkar lebeny, hasi lebeny, comb lebeny, latissimus dorsi lebenyek felhasználásával történő phalloplasztikák. Korábbi fejezetekben ismertettük, hogy az indikáció kapcsán általában a nemi megerősítő műtétekhez tartozó WPATH SOC  nemzetközi kritiriumrendszert használják. Műtétek előtt mindig fontos a reprodukciós igények és lehetőségek tisztázása. A phalloplasztika nem csupán egyetlen műtét, hanem egy műtétsorozat, amely során esztétikus és funkcionális pénisz kialakítása a végcél, amely alkalmas arra, hogy lehetővé tegye mind az állva vizelést mind a közösülés során történő behatolást, valamint a képzett hímvessző taktilis és erogén szenzációval is rendelkezik. Az első lépésben általában a hüvely kiírtása (+/- méh- és petefészek eltávolítás), a húgycső meghosszabbítása és a képzett pénisz kialakítása történik a választott lebennyel, valamint lehetőség van az esztétikus herezacskó kialakítására hereprotézisek beültetésével.

A következő műtéti lépések során a húgycső további rekonstrukciós műtétei, makk-plasztika, péniszprotézisek (semirigid vagy hydraulikus) beültetése történhet. A húgycső rekonstrukciója a műtétsorozat egyik legnehezebb lépése. Számos szövetféleséget használhatnak húgycsőképzésre (pl: genitáliák helyi bőrlebenyei, hasi vagy más bőrlebenyek, kis- és nagyajkak valamint a hüvely, hólyag , szájnyálkahártya különféle lebenyei (szövetféleségtől és lokalizációtól függően szabad vagy nyeles lebenyek). Az új húgycső kialakítása több lépcsőben zajlik, először a bázison elhelyezkedő szakaszt rekonstruálják a régi női húgycsőnyílástól kezdődően, ezt követi a péniszen elhelyezkedő szakasz kialakítása és harmadik lépésben a teljes húgycső csővé zárása. Bár számos húgycsőszövődmény lehetséges, de a modern új technikáknak és módosításoknak köszönhetően nagyon tapasztalt nemiszervek rekonstrukciójával foglalkozó centrumok felkeresése esetén mára a húgycső rekonstrukciók jóval sikeresebbek és biztonságosabbak, mint korábban.  Az első lépés során leggyakrabban helyi vérellátású nyeles – vagy mikrosebészeti módszerekkel átültetett szabad lebenyeket használnak péniszképzésre. Egyik módszer sem tekinthető tökéletesnek, mindegyiknek van előnye és hátránya is, amelyről bővebb felvilágosítást transzegészségügyi rekonstrukciós sebészeti specialistától kaphatunk egy személyes konzultáció alkalmával, hiszen minden műtét egyedi tervezést és döntéshozást igényel. A normál pénisz néhány olyan szexuális életet érintő tulajdonsággal rendelkezik, melyek mindegyikét egyidejűleg sebészeti útón létrehozni igen nehéz, sokszor lehetetlen (pl: tökéletes ernyedt és merev állapotok, szexuális közösülésre való alkalmasság, szexuális örömérzet).

Az egyik leggyakrabban alkalmazott neophalloplasztika lebeny az alkar szabad lebeny. Bár sok a sikeres műtét, tapasztalt kezekben relatíve jók a műtéti eredmények, de az alkar lebenyt használó módszer hátrányai a stigmatizáló alkari heg, gyakori húgycsőszövődmények, kisméretű pénisz mely az esetek jó részében nem teszi lehetővé a normál péniszprotézis beültetést. Az utóbbi problémát nagyban kiküszöböli a nagyobb és izomkomponenst is tartalmazó latissumus dorsi szabad lebeny felhasználása, amely során a törzsön a hónalj vonalban keletkező heg is optimálisabb az alkarinál, hiszen a kar többnyire ezt eltakarja. Szabad vagy nyeles lebenyként is felhasználható péniszképzésre a combról származó ALT lebeny. Korábban gyakoriak voltak a soklépcsős hasi lebenyekkel történő beavatkozások, de mára a használatuk igen ritka esetekben fordul elő. Az átültetett lebenyt a szeméremdombra helyezik és ereit, valamint az ideget a combtő területén kötik össze az itt lefutó nagyobb artériával és vénával, az idegeket pedig idegvarrattal egyesítik). Mint már fentebb említésre került, ezek a műtétetek több lépcsősek (tapasztalt centrumok esetében is minimum 2-3 műtét).

Az első lebenyátültetéssel járó műtét nemritkán akár a 7 órás műtéti időt is megközelítheti vagy akár meg is haladhatja. A többi beavatkozás bonyolultságától függően általában 1-3 óra. A műtétek közötti javasolt minimális gyógyulási idő 6 hónap.  A több szimultán szükséges műtéti team, hosszú műtéti idő, speciális technika és eszközök, többlépcsős beavatkozás valamint a nagyértékű beültetendő implantátumok miatt e műtétek költsége kifejezetten magas lehet. A posztoperatív ellátás és rehabilitáció a műtéti eredményesség és a megfelelő gyógyulás fontos tényezője. Számos kozmetikai és funkcionális szövődmény lehet, de mindezek közül a legsúlyosabb a lebeny elhalásával járó állapot, amely a neophallus amputációját teszi szükségessé. A húgycsövet érintő szövődmények (sipoly, szűkület, stb) általában későbbi korrekciós beavatkozásokkal korrigálhatóak, enyhébb esetekben a problémák műtét nélkül konzervatív módon megszűnhetnek. A esztétikai problémák gyakran szintén kisebb műtétekkel megoldhatóak. Bővebb tájékoztatásért javasoljuk, hogy keressenek fel nemi megerősítő műtétekben jártas transzegészségügyi rekonstrukciós centrumot és specialistát.