Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Emlő eltávolítás (FtM) és mellnagyobbító műtétek (MtF)

A két leggyakoribb nemi megerősítő műtét az emlőeltávolítás és az emlő megnagyobbítás. Sokak a tranzíciójuk során más műtétet nem is szeretnének. WPATH SOC kritériumrendszer teljesülése elvárt, mely ugyan nem ír elő megelőző hormonterápiát, de MtF esetben mégis minimum 1 év de inkább akár 3-4 év megelőző feminizáló hormonterápia javasolt a műtétek elvégzése előtt a jobb kozmetikai eredmény elérése érdekében.

MtF emlőmegnagyobbító műtétek

Tudományosan igazolt, hogy az emlők megnagyobbítása a transznemű populációban javítja a szexuális funkciókat és az életminőséget. Hormonális terápiákkal 67-75%-ban csak részleges mellnövekedés érhető el, mely leginkább a serdülőkori leánygyermekek emlőméretéhez hasonlatos. Fontos megemlíteni, hogy a hormonterápia hiánya igen negatívan befolyásolhatja az emlőműtét esztétikai eredményességét. Az alapvető különbségek, mint például a szélesebb mellkas, erősebb izomzat, kisebb mellbimbó mind meghatározzák a műtéttechnikát. Általában nagyobb implantátumok kerülnek behelyezésre, természetes paraméterek elérése érdekében.Az implatátum típusa, behelyezés módja, metszés helye különbőző lehet. Néhány páciens esetében implantátum beültetése helyett elégséges lehet a zsírfeltöltés (lipofilling), de mindig fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a zsír kisebb-nagyobb értékben felszívódik, így akár 2-3 beavatkozás is szükséges lehet a kívánt hatás eléréséhez. Időnként a két technikát kombinálják is. Komplikáció lehet a hematóma képződés, esztétikai problémák, érzészavarok, protézisek elmozdulása és sérülései, emlőbimbó váladékozás, sebgyógyulási zavarok. Minden emlőmegnagyobbító műtét előtt egyedi tervezés szükséges lehetőleg transzegészségügyben jártas plasztikai sebész társaságában. Nem ritka, hogy az emlőmegnagyobbító műtétet más nemi megerősítő műtéti beavatkozással kombinálják és akár szimultán végzik el több műtéti team rendelkezésre állása esetén. Emlőrák szűrő protokolok a cisnemű populációval azonos módon történnek, melynek az orvosi vizsgálatok mellett hangsúlyos része a rendszeres önvizsgálat. A rosszindulatú emlőrákok egy része ösztrogénfüggő, azonban a nemzetközi irodalom egyértelműen nem igazolta, hogy a cross-hormon terápiák emelik a transnemű populáció emlőrák rizikóját.Emlőrák családi almazódása esetén genetikai szűrés (BRCA) javasolt.

Emlő eltávolítás és mellkas rekonstrukciós műtétek

FtM nemi megerősítő műtétek közül a méh- és petefészekeltávolító műtétek mellett nagyon gyakori a kétoldali emlőeltávolítás és mellkas rekonstrukciós beavatkozások melyek célja az esztétikus férfias mellkas kialakítása. Az emlő eltávolítás más nemi megerősítő műtéttől függetlenül, vagy akár szimultán is elvégezhető (leggyakrabban méh – és petefészek eltávolítással egy ülésben). A nemzetközi kritériumrendszer nem ír elő feltétlenül megelőző hormonterápiát sem, és más műtétekkel összemérve is kevesebb kritériumot támaszt. Külön nem tértünk ki arra, hogy a nemzetközi irányelvek a nemi megerősítő műtétek sorrendiségében nem tesz javaslatot. Nem ritka, hogy az emlőeltávolítás a FtM beavatkozások első lépcsőfoka, sőt az is előfordulhat, hogy a későbbi reprodukciós képesség megőrzése érdekében egyes transznemű férfiak a méh és petefészek eltávolítását nem is óhajtják, melyre nem is kötelezhetőek, és későbbi műtéteik (pl: phalloplasztika) kötelező alapfeltételét sem képezheti egyik műtét sem.
A mell eltávolító műtét során a kétoldali emlőállomány eltávolítását, bőr kimetszést és mellbimbó illetve bimbó udvar rekonstrukciót végeznek el. Számos műtéti technika létezik, melyek esetén az emlő mérete és a megereszkedésének mértéke, a szövetek elaszticitása valamint a bimbó és a bimbóudvar speciális paraméterei különösen fontosak  a plasztikai sebészek számára. A dohányzás mellőzése és a műtét előtti hormonterápia leállítás minden esetben javasolt a szövődmények minimalizálása érdekében. A leggyakrabban alkalmazott műtéti típusok: zsírleszívás, emlőbimő körüli behatolásból történő műtétek, vagy a radikálisabb kétoldali emlőeltávolítások a mellbimbó és bimbóudvar átültetésével. Ez utóbbi két horizontális heget eredményez a mellkasfalon, míg előbbiek csak kisméretű emlők esetén jönnek szóba, de előnyük a kisebb hegképződés és kevesebb érzészavar kialakulása. Hátrányuk is lehet viszont a mellbimbók nem férfias megjelenése, mérete vagy helyzete. A műtéti korrekciók szükségesek lehetnek, amennyiben az eredmények a várttól elmaradnak. Fontos az egyedi műtéti tervezés az esztétikai szövődmények minimalizálása érdekében. Kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy transzegészségügyben és nemi megerősítő műtétekben jártas plasztikai sebészt válasszunk, mivel a FtM mellkas rekonstrukciók esetén fontos néhány speciális szempont figyelembevétele, ami eltér a cisz nők emlő kissebbítésétől vagy a cisz férfiak gynecomastiája esetén végzett mellkasi rekonstrukcióktól. A mellek elávolítása ugyan csökkenti az emlőrák előfordulásának esélyét, de a műtétek során a 100 %-os mirigyállomány eltávolítás igen ritka. A szexuál szteroidok illetve az ezekkel kapcsolatos emelkedett emlőrák rizikó fontos tényezők a műtét utáni gondozás szempontjából, tehát a mellek rendszeres önvizsgálata és időszakos orvosi ellenőrzése kiemelten fontos, mely még hangsúlyosabb abban az esetben, amikor az emlőrák családi halmozódást mutat.