Intim plasztika, nemi megerősítés, uro-esztétika, transzegészségügy

Intim plasztika, uro-esztétika, péniszgörbület, kisajak plasztika, nemi megerősítés, transzegészségügy, nemiszerv esztétika, nemiszerv plasztika, pénisznagyobbítás, péniszrekonstrukció, hüvelyképzés, here eltávolítás, hormonkezelés

Nemi megerősítő műtét

MtF vagy FtM transzneműség esetében a súlyos diszfória érzést mérsékelhetik a tranzíció különböző lépései: nem jogi elismertetése, cross-hormon terápia vagy az elvégzett nemi megerősítő műtétek stb.  Orvosi szempontból céljuk az életminőség javítása, mely az érintett egyének esetében funkcionális, szociális és pszichoszexuális tényezők pozitiv változásában egyaránt megnyílvánulhat.  FtM (Female-to-Male) nemi megerősítő műtétek az emlőeltávolítás és mellkas rekonstrukció, méh-és petefészek eltávolítás, péniszképzések: metoidioplasztika és neophalloplasztika és egyes esztétikai jellegű plasztikai sebészeti beavatkozások. MtF (Male-to-Female) nemi megerősítő műtétek a kétoldali hereeltávolítás, péniszamputáció és hüvelyképzés, emlő megnagyobbítás, arc- és egyéb esztétikai műtétek, hajbeültetések.  A transzegészségügyi ellátás több pontján, így a műtétek tervezése során is érdemes kitérni a páciensek reprodukciós igényeire és lehetőségeire. Az operációk elvégzése előtt a beválogatás során leggyakrabban a World Professional Association for Transgender Healt (WPATH) Standard of Care (SOC) sebészeti kritériumrendszereit használják. Általánosságban, röviden és leegyszerűsítve elmondható, hogy a nemzetközi irányelvek szerint a mentálegészségügyi támogató szakvélemények és min. 1 év aktív hormonterápia vagy valós élettapasztalat az elvárt a nemiszerveket érintő beavatkozások előtt. Számos olyan műtét is van, ahol a megelőző hormonterápiát a kritériumrendszer nem említi (pl: arc műtétei vagy emlőeltávolítással járó  mellkas rekonstrukciós műtétei stb). Fontos hozzátenni, hogy a nemzetközi kritériumrendszer leírt pontjain túl, egyes országokban, mint például hazánkban is, néhány műtét elvégzése előtt hagyományosan elvárt lehet más támogató szakvélemény megléte (urológia, nőgyógyászat, endokrinológia) vagy a nem jogi elismertetése, vagyis az új anyakönyvi kivonat és az új választott névre kiállított személyes okmányok beszerzése is. A sebészeti kritériumrendszer részletesebb ismertetése és az egyénre szabott lehetőségekről való tájékoztatás céljából a fent említett kiadvány témára vonatkozó fejezetein kívül személyes konzultációt javaslunk minden érintettnek egy transzegészségügyi specialistával.  A nemzetközi irányelvek a nemi megerősítő műtétek sorrendiségében nem tesz javaslatot. Az irányelvek szerint a tranzíció során senki sem kötelezhető bizonyos műtétek elvégeztetésére, és későbbi műtéteik kötelező alapfeltételét sem képezheti egyik műtét sem, valamint etikai szempontból a jogi nem elismerése sem kötődhet egyik műtéti beavatkozás kötelezőszerű elvégeztetéséhez sem.

Nemi megerősítő műtétek során a komplex igények figyelembe vétele elengedhetetlen, így egyértelmű, hogy pusztán egyetlen sebészeti módszer alkalmazása nem lehet a siker kulcsa. Centrumok kialakítása elsődleges prioritás lenne nemzetközi és hazai szinten egyaránt, annak érdekében, hogy a transzegészségügyi ellátás minősége javulhasson. A transzegészségügyi sebészeti munkacsoport széleskörű rekonstrukciós tapasztalata,  magas esetszáma, kellő számú szakmailag kompetens professzionális specialista bevonása, nemzetközi egységes irányelvek és kritériumrendszerek használata, más nemzetközi transzegészségügyi intézményekkel való kooperáció nagyon fontos tényezők a központok esetleges kialakításában.